Disney epilepsi hastalarını Star Wars için uyardı

Geçen yıllarda Star Wars’ın isim ve yayın hakkını alan Disney, Star Wars film serisinin 20 Aralıkta vizyona girecek “Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi” filminin nöbetlere neden olabileceği konusunda uyarı yaptı.

Disney serinin bir önceki filminde uyarıda bulunmadığı için filmi izleyen kişiler tarafından sosyal medyada tepki almıştı.

Disney, filmin vizyona girmeye yakın Amerika Epilepsi Vakfı’na gönderdiği mektupta filmdeki çakan ışıklar konusunda sinemaları uyaracağını bildirdi.

Epilepsi Vakfı da teşekkür etti. Duyurunun önemli kısmının Türkçe metni aşağıda yer almaktadır.

Fotosensitif Epilepsi Nedir?

Işığa duyarlı epilepsi olarak da bilinir. Parlak ışık, tekrarlayan desenler ve yanıp yanıp sönen ışıklar nedeniyle nöbet geçirilen epilepsilerdir.

Fotosensitif epilepsiler 9-17 yaş arasında daha yaygındır. Yetişkinlerde görülme sıklığı daha azdır. Ailede daha önceden fotosensitif epilepsisi olan varsa sizde de görülme ihtimali vardır. Juvenil miyoklonik epilepsisi olan varsa bu ihtimal daha fazladır.

Disney, Epilepsi Vakfından Mesajı Ulaştırmasına Yardımcı Olmasını İstiyor

LANDOVER, Md. – Walt Disney Stüdyoları ve Epilepsi Vakfı, “Yıldız Savaşları: Skywalker’ın Yükselişi” filmini izlerken potosensitif izleyicilere dikkat etmelerini önermek için birlikte çalışıyorlar. Filmde, fotosensitif epilepsilileri etkileyebilecek bir dizi görüntüler ve sürekli yanıp sönen ışıklar mevcut.

Filmin yayınlanmasından önce bize ulaştığı,tedbirli olarak sinema salonlarına ve film izleyicilerine bilgi verdikleri için teşekkür ederiz. Siz veya tanıdığınız biri ışıklara duyarlıysa, lütfen filmi izlemeyi planlarken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

Önce bir arkadaşınızın filmi izlemesini isteyin.
Hangi sahnelerin yanıp sönen ışıkları içerdiğini bildirmek için filme gittiğinizde arkadaşınızı yanınıza alın, bu sahnelerde gözlerinizi engellersiniz.
Arkadaşınıza nöbet ilk yardımının üç basit adımını öğretin – Kal, Güvenlik, Taraf – böylece bir nöbet geçirirseniz yardımcı olabilirler.
Epilepsili kişilerin yaklaşık %3’ünde, belirli yoğunluklarda veya belirli görsel desenlerde yanıp sönen ışıklara maruz kalmak nöbetleri tetikleyebilir. Bu durum ışığa duyarlı epilepsi olarak bilinir ve çocuklarda ve ergenlerde daha yaygındır.

Epilepsili nöbeti geçiren birine ilk yardım nasıl yapılır?

İlk yardım için yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Öncelikle sakin olun.
  • Nöbet geçiren kişiyi güvenli bir yere alın
  • Nöbetin ne kadar sürdüğünü tespit etmek için saatinize bakın.
  • Ucu sivri ve sert eşyaları nöbet geçiren kişiden uzaklaştırın.
  • Çevredeki kalabalığın uzaklaşmasını isteyin.
  • Sıkı giysileri varsa gevşetin. Eğer gözlüğü varsa çıkarın.
  • Kafasının altına yumuşak bir şey koyun
  • Kişiyi bir yöne çevirin. Ağzındaki tükürüğün boşalmasını sağlayın. Eğer çeviremiyorsanız sadece başını çevirmeniz yeterlidir.
  • Çevirdiğinizde üste kalan ayağını öne hafifçe ittirebilirsiniz. Bundaki amaç kişiyi döndürdüğünüzde eski haline dönmesini engellemeye yardımcı olur.
  • Kişinin ağzı açıksa yumuşak bir şeyi sadece üst kısmını kapatacak şekilde dişlerinin arasına sokun. Mümkün değilse ağzını açmaya çalışmayın.
  • Nöbetin bitmesini bekleyin. 5 dakikadan uzun sürerse ambulansı arayın.
  • Hasta kendine geldiğinde nöbetin nasıl olduğu, ne kadar sürdüğü hakkında bilgi verin. Ambulansı çağırdıysanız ambulansla gelen sağlık görevlilerini bilgilendirin.

Comments are closed.

Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edilmeli? Epilepside ilk yardım
Epilepsi 7 Videoları Epilepsy Action Epilepsy Society İsviçre Epilepsi Birliği Koç Üniversitesi Hastanesi Yeditepe EpilepsiSiz Videoları
Epilepsi nedir
Epilepsinin nedenleri
Nöbet tipleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan doktorlara tepki gösterdi ve sağlık alanındaki yenilikler hakkında bilgi verdi
Epilepsi hastalarının ehliyet almaları için gereken sağlık şartları değiştirildi
İstanbulda hafif ticari aracın durağa dalması sonucu ölü ve yaralılar var
Otobüs şoförü, nöbet geçiren çocuğu sağlık ekiplerine yetiştirmek için zamanla yarıştı
Share This