Köpekler epileptik nöbetlerin kokusunu alabiliyor

Köpeklerin koku yetisinin olduğu bilinmektedir. Köpeği olan epilepsi hastalarının köpeklerin nöbeti anladığına dair söylemleri mevcuttur. Ancak bilimsel bir kanıt yoktu. Rennes Üniversitesi’nden yapılan yeni araştırma, köpeklerin yaklaşan epileptik nöbetleri koklayabildiğini gösteriyor. Kanıtlar, köpeklerin epileptik insan nefesi ile nöbet öncesi ve orta zamanda ortaya çıkan bir kokuyu tespit edebildiğini göstermektedir. Bu araştırma, köpeklerin epileptik nöbetlerin kokusunu aldığına dair ilk somut kanıt olması nedeniyle ileride yapılması planlanan araştırmalar için umut verici oldu.

Fransa’daki Rennes Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu araştırmayı gerçekleştirdi. Sonuç 28 mart 2019 tarihinde(geçen hafta perşembe) yayınlandı. Bu araştırmanın öncülüğü doktora öğrencisi Amélie Catala’dir. Köpeklerin eğitiminiyse ABD’deki Medical Mutts köpek eğitim merkezi tarafından yapıldı.

Bir epilepsi hastasından farklı faliyetlerde bulunduğu sırada ter örneklerinden alınarak kutuya kondu. Kutuların iki tanesinde egzersiz yaparken akan ter, dördünde normal zamanlarda akan ter, bir tanesinde ise nöbet anında akan ter bulunmaktaydı. Köpeklerden hedef kokunun (nöbet anındaki koku) bulunmasına yönelik eğitildi.

Daha sonra 5 epilepsi hastasından da numuneler alındı. Bu kokular köpeklere daha önce koklatılmadığı için asıl çalışma için zemin hazırlanmış oldu. Köpeklerden nöbet kokusu bulunması istendi.

9 defa yapılan testte eğitilen beş köpekten üçü, %100’lük bir başarı yakalarken; iki köpek ise 3’te 2 oranında başarılı oldu.

Rennes Üniversitesi’nden Dr. Amelie Catala BBC News’e verdiği demeçte şunu söylemiştir:

“Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak elektriksel aktivitedeki değişimin, sonunda kokuyu tetikleyen veya strese bağlı olan bazı nörohormonların salınımını tetiklemesi olasıdır. ile ilgili moleküller ve yollar veya başka herhangi bir şey – tüm hipotezler hala göz önünde bulundurulmalıdır. “

Comments are closed.

Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edilmeli? Epilepside ilk yardım
Epilepsi 7 Videoları Epilepsy Action Epilepsy Society İsviçre Epilepsi Birliği Koç Üniversitesi Hastanesi Yeditepe EpilepsiSiz Videoları
Epilepsi nedir
Epilepsinin nedenleri
Nöbet tipleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan doktorlara tepki gösterdi ve sağlık alanındaki yenilikler hakkında bilgi verdi
Epilepsi hastalarının ehliyet almaları için gereken sağlık şartları değiştirildi
İstanbulda hafif ticari aracın durağa dalması sonucu ölü ve yaralılar var
Otobüs şoförü, nöbet geçiren çocuğu sağlık ekiplerine yetiştirmek için zamanla yarıştı
Share This